Nieuws

Historische fruitmuur in ere hersteld

April 2024

In oktober 2023 zijn we samen met het SBNL Natuurfonds een donatie-actie gestart om de historische fruitmuur van de overtuin op Landgoed Scherpenzeel in ere te herstellen. Er zijn maar liefst 42 donaties gedaan, waarvan het SBNL Natuurfonds een deel heeft verdubbeld. In totaal is het prachtige bedrag van 4703 euro opgehaald.

Na maanden van voorbereiding is de muur afgelopen maart gerealiseerd. Allereerst is het lattenwerk bevestigd, zowel aan de muur als in de kas. Tegen de muur zijn perenbomen geplant en een meter of 10 voor de muur staan zogenaamde ‘step-over’ appelbomen. We hebben de boompjes gelijk flink gesnoeid, zodat we zelf de leivorm kunnen bepalen. In de historische druivenkas zijn druivenranken geplant. Daarnaast staan er nog enkele nectarine- en perzikbomen.

Zonder de donaties was dit niet gelukt! We waarderen alle leuke reacties die we hebben ontvangen enorm. Ben je een keer in de buurt? Kom gerust eens kijken. Neem plaats op de picknickbank bij de kas en geniet van al het moois.

50 enthousiastelingen op demodag van rassenproef

Persbericht Stichting Zaadgoed (11 september 2023)

Foto: Helga van Ree

Maandagmiddag 4 september stroomde het veld van biologische tuinderij ‘t Struykgewas vol met enthousiaste telers, consumenten en koks. De diversiteit van biologische zaadvaste rassen werd op een wel heel bijzondere manier tentoongesteld. De bezoekers konden niet alleen langs alle rassen van de rassenvergelijking wandelen en ervaringen uitwisselen. Ze werden ook uitgedaagd door ‘smaakspecialist’ Reinier Hoon die met zijn verhaal meerdere zintuigen van de bezoekers wist te beroeren.

Lees meer…

Vele handen maken licht werk op oogstdag

Zaterdag 2 september 2023 hebben zo’n 15 mensen geholpen met het oogsten van de pompoenen en het rooien van de aardappels. Naast dat het een hele gezellige ochtend was, mocht het resultaat er ook zijn: zo’n 1000 kg aardappels en 700 kg pompoenen!

Lijkt het jou ook leuk om een keer te komen helpen op de tuinderij? Mail dan naar Pieter Struyk via pieterstruyk@gmail.com.

’t Struykgewas op de Achterveldse braderie

Woensdag 16 augustus 2023 stonden we op de braderie in Achterveld. Het was een hele gezellige avond; leuk om mensen op deze manier te laten kennismaken met biologische groenten en bloemen.

‘Rotary biedt ‘kletsbankje’ aan’

Scherpenzeelse Krant (18 juli 2023)

Door: Janneke Hek; Foto: Rotary Scherpenzeel Woudenberg

In het park werd maandagavond 17 juli een bijzondere rustplek in gebruik genomen in het bijzijn van wethouder Gerard van Deelen. De grote picknickbank van drie meter lang staat op een terras van gebakken klinkers, dat wordt opgefleurd met vazen vol verse bloemen. De rustplek is een schenking van Rotary Scherpenzeel Woudenberg vanuit een nalatenschap van een oud-lid.

Lees meer…

‘Verse bloemen op tafel met abonnement op Plukatelier’

Scherpenzeelse Krant (11 juli 2023)

Door: Janneke Hek; Foto: Janneke Hek

Wekelijks of tweewekelijks een boeket vol lokaal gekweekte bloemen zoals korenbloemen, dahlia’s en zinnia’s aan de deur bezorgd. Dat is het concept van Plukatelier. De bloementuin van meer dan 500 m2 bevindt zich in het park van Huize Scherpenzeel. Eigenaresse en bloemiste Jennita Jansen deelt die plek met Pieter Struyk van ‘t Struykgewas die daar groenten verbouwt voor zijn abonnees. ,,Een gouden combinatie wat ons betreft: bloemen en groenten.”

Lees meer…

Geslaagde open dag ’t Struykgewas & Plukatelier

Zaterdag 17 juni 2023 was er een open dag op de tuinderij. Daarnaast deden we die dag mee aan de Nationale Open Tuinenroute van Groei & Bloei. Zo’n 150 mensen zijn komen kijken en de sfeer was top! Er was koffie, thee en heerlijke appeltaart gebakken door de bewoners van Parousie. Je kon verse groenten, bloemen en honing van de tuinderij kopen. De kinderen konden een potje beschilderen en vullen met een zaadje. Pieter en Jennita hebben vele rondleidingen over de tuin verzorgd. Al met al een hele geslaagde dag!

Volgend jaar juni hopen we weer zo’n leuke dag te kunnen organiseren.

‘Biologische tuinderij ’t Struykgewas’

Scherpenzeelse Krant (7 maart 2023)

Door: Janneke Hek; Foto: Pim van de Beek

Wanneer we Pieter Struyk spreken, heeft hij de vorige dag tweehonderd kilo winterpeen geoogst. Met trots kijkt hij om zich heen op zijn biologische tuinderij ’t Struykgewas. Je vindt deze parel achter in het park bij Huize Scherpenzeel. Struyk verbouwt het jaar rond groenten voor de abonnees van hem en tuinderij De Elzenkamp uit Voorthuizen, zij krijgen iedere week een goedgevulde krat biologische geteelde groente.

Lees meer…

‘Bewoners helpen me met grasmaaien, daar worden we allemaal blij van’

Parousie Magazine (december 2022)

Door: Beppie van de Beek-Pellegrom; Foto: Pim van de Beek

Buurman en tuinder Pieter Struyk van Tuinderij ’t Struykgewas, over de samenwerking met Stichting Parousie.

Het land naast het perceel dat Stichting Parousie in gebruik heeft, wordt sinds 2021 gepacht door Pieter Struyk van tuinderij ’t Struykgewas. Soms loopt hij een opritje verder om materiaal te lenen, maar nog vaker loopt een bewoner de hoek om – om Pieters grasland te maaien. De samenwerking loopt als vanzelf, alsof ’t nooit anders was. De komende jaren wordt het echter wel langzaamaan anders, want de tuinen van Parousie gaan op de schop als onderdeel van het ‘Masterplan Park Scherpenzeel 2016’. En ‘buurman Pieter’, zoals hij bekend is onder de bewoners, speelt daar ook een rol in. Tijd om daarom eens een blik achter de heg te werpen. “Het herinrichten van het landschap biedt kansen voor iedereen.”

‘Kleine kooktalenten bezoeken tuinderij’

Scherpenzeelse Krant (23 november 2022)

Foto: Margreet Hendriks

De leerlingen van groep 5/6 van basisschool De Dorpsbeuk struinden vorige week een heerlijk middagje op Tuinderij ‘t Struykgewas op Landgoed Scherpenzeel om meer te leren over gezonde voeding, waar het vandaan komt, hoe ze het moeten bereiden en hoe het smaakt.

Lees meer…

‘We hebben de sympathie van de consument’

Vakblad groenten&fruit (21 oktober 2022)

Door: Stan Verstegen

Pieter Struyk teelt op Landgoed Huis Scherpenzeel op biologische wijze een scala aan groenten in strokenteelt. Hij verkoopt zijn groenten in een samenwerkingsverband direct aan de consument. “Er is volop belangstelling en we kunnen uitbreiden, maar eerst meer teeltervaring opdoen.”

‘Een waanzinnig gaaf land op een warmere planeet’

De Groene Amsterdammer (21 september 2022)

Door: Koen Haegens, Emile Smits, Jaap Tielbeke en Evert de Vos; beeld: Dick Tuinder

Landbouw – Eén koe per hectare

Pieter Struyk (31) stapt naar voren en stopt een minikropje sla terug in de grond. ‘Gisteren geplant, gewoon met de hand en op de knieën.’ Struyk doet aan strokenteelt op zijn biologische tuinbouwbedrijf ’t Struykgewas in Scherpenzeel, in het noorden van de Gelderse Vallei. Naast de sla – ‘Die kan ik over zes weken oogsten’ – staan lange rijen prei, kool, wortels, veldsla, aardappels, broccoli – ‘moet je zien wat een enorme planten dat zijn’ – spitskool, pompoen en bleekselderij. Allemaal hooguit anderhalve meter breed en 85 meter lang. Over de kool liggen witte doeken. ‘Dat is tegen de koolvlieg, die beestjes kunnen je hele oogst verpesten.’

Lees meer…

‘Sta met mijn laarzen in het ’t zand’

Scherpenzeelse Krant (12 april 2022)

Foto: Dave Bouthoorn

Pieter Struyk start met een biologisch tuinbouwbedrijf in Scherpenzeel op de voormalige Overtuin van landgoed Scherpenzeel. Vroeger was hier ook al sprake van tuinbouw. De eigenaresse van het land, Meta Daniels, wilde heel graag dat er weer een tuinbouwbedrijf zou komen.

Lees meer…

‘Tuinderij ’t Struykgewas gaat beginnen!’

Scherpenzeelse Krant (9 maart 2022)

Door: Pieter Struyk

Na een jaar bezig zijn met het omschakelen naar biologische landbouw, gaat er nu begonnen worden met telen. Het wordt een tuinderij waar zeer veel verschillende groenten geteeld gaan worden. Van worteltjes tot bloemkool en van sla tot pompoen.

Lees meer…

Park Scherpenzeel – samen werken en genieten in het groen

Informatie over het Masterplan Park Scherpenzeel 2016 (2021)

De tweede stap wordt nu gezet in De Overtuin. Het grasland is per 1 januari 2021 verpacht aan een tuinder. Komend jaar verandert er in het landschap nog weinig. Er wordt dit voorjaar een haag geplant langs de centrale watergang. De haag bestaat uit verschillende bes-dragende inheemse struiken, waardoor waardevolle schuil-, nest- en voedergelegenheid ontstaat voor vogels en kleine fauna. Wanneer de haag aangeslagen is en aan de groei, kan het pad langs de watergang gebruikt worden door wandelaars, zonder dat mensen (en honden) tussen de teelten belanden. Het pad zal overigens niet permanent geopend zijn maar op vaste momenten in de week, wanneer de tuinder aanwezig is. De grond wordt ondertussen ‘omgeschakeld’ naar biologische landbouw. Dat houdt in dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt op het perceel. Pas na een periode van twee jaar mag de oogst verkocht worden als biologisch product. Daarom wordt in 2021 alleen het gras gemaaid, door een biologisch veehouder. Daarna zal de tuinder De Overtuin komende jaren gaan inrichten voor de teelt van biologische groenten en fruit.

Lees meer…